Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte stranu

Na medzinárodnej súťaži pod názvom Pohár vedy (Science Cup), ktorej finále sa konalo v dňoch 14. – 15. júna 2024 v Prahe, sa prebojovalo družstvo dievčat z Gymnázia v Bytči. V náročnej konkurencii získali 3. miesto. Druháčky z bytčianskeho gymnázia predmety fyzika a chémia veľmi bavia, a to aj vďaka ich pedagógom.

                Pohár vedy je medzinárodná súťaž, ktorá ponúka žiakom všetkých vekových kategórií skupinové, bádateľské, experimentálne a komunikačné aktivity súvisiace s riešením teoretických a praktických problémov z rôznych oblastí fyziky, chémie, matematiky, techniky, biológie alebo ekológie. Podporuje kreativitu, technické, manuálne a IKT zručnosti.

„Do 13. ročníka súťaže nás prihlásila naša fyzikárka Veronika Behríková. Jej a taktiež vyučujúcej chémiu Janke Jozefiakovej patrí veľká vďaka, že s nami mali pevné nervy, a mnohokrát museli hľadať rôzne riešenia, aby nás motivovali a poháňali k najlepším výkonom,“ uviedla Radoslava Červencová, jedno z dievčat víťazného riešiteľského tímu.

                Súťaž začala v januári 2024. Témou ročníka bola ZÁHRADA. To znamená, že všetky tímy museli počas troch mesiacov riešiť zadané úlohy na túto tému. „Pripravovali sme rôzne fyzikálne a chemické pokusy, bodovala sa kreativita, teória a výskum a samotný experiment. Po dosiahnutí určitého percentuálneho zisku bodov, sme pokračovali do ďalších kôl. Tak sme sa postupne dopracovali aj do celoslovenského národného kola, ktoré sme v našej kategórii vyhrali“, povedala Simona Hoferová, ďalšia z bytčianskeho tímu. Dievčatám sa takto podarilo dostať až do finále súťaže, ktoré sa konalo v Prahe. V česko – slovenskom súboji o putovný pohár získali krásne 3. miesto. „Sme veľmi šťastné, že sa nám podaril takýto úspech. Súťaž nás veľa naučila. Určite sa chceme zapojiť aj do ďalšieho ročníka. Už teraz vieme, že téma bude FARBY. Na ňu sa tešíme, pretože je atraktívna z hľadiska využitia chemických pokusov,“ dodala na záver Janka Medvedíková. Družstvo gymnazistiek bolo štvorčlenné, v riešiteľskom tíme bola aj Karin Galliková.