Nástroje pre uľahčenie prístupu

Vyberte stranu

Technické služby mesta Bytča (TSM) tento rok kosili: 3x cintoríny, 3x reprezentatívnu zeleň (parky a sídliská), 2x ostatnú zeleň – okolo chodníkov a miestnych komunikácií, ostatných plôch, ktoré sú vo vlastníctve Mesta Bytča.

Včera boli pokosené Thurzove sady.

Mesto do budúcna zvažuje v niektorých lokalitách aj zavedenie mozaikového kosenia namiesto pravidelného celoplošného kosenia. Ide o spôsob kosenia, kedy sa nepokosí celá plocha trávnika, ale len jeho časť napríklad v pravidelných geometrických tvaroch, prípadne okolo chodníkov a ciest. Týmto spôsobom by sme podporili biodiverzitu v Bytči.

Tráva, ktorá je nepokosená, predstavuje útočisko pre opeľovače alebo užitočné drobné cicavce, ako napríklad ježkov. Tie tam majú dostatok potravy a priestor na nerušený vývoj.

Takto kosené plochy majú lepšiu schopnosť znižovať teplotu prostredia, zadržiavať výpar do ovzdušia a udržovať jeho vlhkosť, či zachytávať prachové častice. V neposlednom rade, okrem znížených nákladov na kosenie, by sa tento spôsob odzrkadlil aj na čistejšom a tichšom prostredí, vďaka menej častej práci krovinorezov a kosačiek.

Nekosené plochy by sa však v dlhších časových intervaloch striedali tak, aby na nich nedochádzalo k rastu náletových drevín alebo ku kvitnutiu bylín produkujúcich alergény.

Vo foto prílohe môžete vidieť kvitnúcu lúku, ktorú sme v apríli vysiali na sídlisku.