Slávnostné otvorenie projektu „EDUVITAL strecha“ na ZŠ Eliáša Lániho

Dňa 26.9.2024 sa na Základnej škole Eliáša Lániho v Bytči oficiálne otvoril jedinečný vonkajší priestor „EDUVITAL strecha“. Tento projekt, ktorý bol realizovaný v spolupráci so spoločnosťou dm drogerie markt, ktorá poskytla finančnú podporu vo výške 6475,41 €,  predstavuje zelenú zónu na pochôdznej streche prístavby jedálne.  Primátor mesta Bytča, ktorý sa slávnostného otvorenia zúčastnil, zdôraznil význam tejto prístavby pre školu a projekt označil za ďalší krok k zlepšeniu školského prostredia.

Projekt poskytuje žiakom nielen oddychovú zónu, ale aj priestor pre praktické vzdelávanie o životnom prostredí. Počas slávnostného otvorenia deti symbolicky vypustili ekologické balóny, čím sa priestor oficiálne otvoril.

Celý program slávnostného otvorenia dostal názov: „Siedmi strážcovia zelenej strechy“, ktorý symbolizoval prítomnosť siedmich druhov rastlín vysadených na streche. Každý z týchto druhov bol predstavený jedným žiakom, ktorý podrobne opísal jeho ekologickú funkciu. Súčasťou priestoru je aj veľký záhradný šach, ktorý bol interaktívne využitý v rámci programu, keď si žiaci zahrali partiu s p. primátorom Ing. Miroslavom MINÁRČIKOM. Ten vo svojom príhovore zdôraznil, že prístavba jedálne bola realizovaná minulý školský rok s podporou zriaďovateľa, mesta Bytča, a projekt zelenej strechy vidí ako prirodzené pokračovanie tejto iniciatívy na zlepšenie podmienok pre vzdelávanie.

„Tento projekt nie je len o vytvorení krásneho priestoru, ale aj o tom, ako naučiť našich žiakov zodpovedne pristupovať k prírode a životnému prostrediu. Naša strecha je teraz nielen zelenou zónou, ale aj miestom vzdelávania, inšpirácie a oddychu“ uviedla PhDr. Mária TOROUSOVÁ, riaditeľka školy.